Forståelsen og fornemmelsen af sammenhængen mellem de 5 grundregler læres bedst gennem en træningsøvelse, som alle der vil blive bedre fluekastere, med fordel kan øve og gennemgå med mellemrum. (Øvelsen er også god når der testes stænger og liner.)

Træningsøvelsen begynder med en linelængde svarende til ca 8 meter fra dig til en kegle. Begynd nu at kaste den korte line, samtidig med du tilpasser kastevinklen, accelerationen og pausen mellem hvert kast, indtil du har en langsom og smal linebue i både bag- og fremkastet.
Når du kan hæve linen til et bagkast og efterfølgende har 4-6 ens kast, med en langsom og smal linebuer, forlænges linen med 1-1½ meter og øvelsen gentages. Fortsæt med at gentage og forlænge linen 1-1½ meter til du står 12-13 meter fra keglen og kaster langsomme og smalle linebuer.

Linehastigheden øges nu til middel hurtig, samtidig med at du tilpasser kastevinklen, accelerationen og pausen til den øget linehastighed. Når du kan kaste 4-6 smalle linebuer på 12-13 meter, afkortes linelængde med 1-1½ meter. Med den kortere linelængde gentages øvelsen, med middel linehastighed til du er ca. 8 meter fra keglen.

Når du kan kaste på alle afstande med middel linehastighed øges der til din maksimale linehastighed. Øvelsen gentages, til du igen står 12-13 meter fra keglen og kaster smalle linebuer med din maksimale linehastighed.

Når du mestre denne øvelse vil du intuitivt kunne mestre de fleste udfordringer ved fiskevandet. Du ved hvordan du i modvind kan kaste en hurtig og smal linebue, der skære sig gennem vinden og hvordan du præsenterer en tørflue delikat på lang afstand - du er blevet herre over dit fiskeri og fiskesituationen.

Knæk og bræk
Lars Jakobsen
FFI - Master Casting Instructor
FFI - Two Handed Casting Instructor